Online poradna

Na dotazy odpovídá MUDr. Michal Mihula.

Vážení klienti, online poradna je určena pouze pro pacientky Našeho pracoviště. Omlouváme se, ale na ostatní dotazy nemůžeme z kapacitních a časových důvodů reagovat.



If you provide an Email you will receive a message, once your Question is Answered.
  • Dagmar 3 května 2011
    Hezky podvečer,také bych ráda poděkovala za provedení a přístup při zákroku jak panu doktorovi tak setřičce.Vše bylo pohodové a cítila jsem se v klidu,ikdyž jsem přišla velice nervozní. 🙂 Take ,bych pane doktore měla dotaz: Na zakroku jsem byla v prosinci 2010 a do dnes mám ráno i někdy přes den,čírý výtok spíše jako když voda vyteče.Také mám od října zavedené tělísko,tak nevím co je toho příčina… Už jsem se objednala na kontrolu k svému gynekologovi(Mudr.Kuras)Ale ráda bych znala váš názor na problém,který mne trápí. Děkuji za odpověď.

    Dobrý večer, Váš „problém“ může ovlivnit obojí. Čípek se někdy po konizaci může zahojit tak, že více hlenotvorných žlázek se dostane na povrch. Není to nemoc ani na závadu, ale může to pacientky trochu obtěžovat. Nedá se to však při zákroku samotném téměř nijak ovlivnit. Hezký večer.
  • Zdeňka Davidová 4 dubna 2011
    Dobrý den, pane doktore, dneska jsem z prohlídky byla taková „pomatená“, že jsem se zapomněla zeptat, zda můžu 14dní po koonizaci začít používat tampóny (prosím prosím), protože ty vložky mě fakt zabíjí. Jsem sice žena, ale nepoužívám je snad od 15ti let a fakt jsem z vložek nesvá a …. Můžu? PS pro všechny ženy v obavách z konizace: NIČEHO SE NEBOJTE, ZÁKROK JE S NULOVOU BOLESTÍ, RYCHLÝ A PROFESIONÁLNÍ. SESTŘIČKA I PAN DOKTOR JSOU MOC MILÍ A VŠE VYSVĚTLÍ !!! NEMÁTE SE ČEHO BÁT! JÁ BYCH ŠLA KLIDNĚ ZNOVA 🙂

    Dobrý den, pokud nejsou žádné známky infekce-zapáchající výtok-, pak tampóny už používat můžete, ale často je vyměňujte. Děkujeme za pochvalu a hezký den.
  • Jana P. 24 března 2011
    Dobrý den, ráda bych touto cestou chtěla poděkovat panu doktorovi i sestřičce za pěkný přístup ke mně. Zákrok byl bezbolestný a po celou dobu jsem se cítila “ v dobrých rukou“. Pan doktor vše trpělivě vysvětloval a tak odbourával strach. Jsem ráda, že tady v Ostavě máme na tak špičkové úrovni lékařství a lidský přístup personálu.Ještě jednou moc díky.

    Díky za hezká slova, jsme moc rádi a vážíme si toho. Hezký den.
  • Pajonková Michaela 2 března 2011
    Dobrý den…především chci poděkovat vám pane doktore za bezbolestný zákrok a dodání síly…ale všem ženám,co mají před sebou tento zákrot chci jen stručně říct,že je jasné,že se bojíte,ale nemáte vážně čeho me bolí jediné malé štípnutí víc než kolokoliv,ale tento zákrok je naprosto bezbolestivý a mi osobně bylo příjemné to teplo,co nastane…takže hlavu vzhůru opravdu to nebolí…všem držím palce…

    Děkujeme za pochvalu. Je pro Nás důležité vědět, že od Nás pacientky odcházejí nejen vyléčené, ale i spokojené. Hezký den.
  • Zdeňka Davidová 1 března 2011
    Dobrý den, pane doktore. Děkuji za včerejší vyšetření a odeslání vzorků do Plzně. Nastává mi 3 týdny „uvidíme“ plné obavy, divných snů a přání, aby vše vyšlo dobře. Taktéž děkuji za tyto stránky. Jsou skvělé a jak jste říkal, i lajk je pochopí. Vše jsem si pročetla a pochopila. Uvidíme tedy, co vyjde na výsledcích. Jen mě straší a nevím proč obava, že nebudu moct mít miminko, kdyby výsledky vyšly špatně. Můžete mě ve zkratce informovat, jak to je, kdyby výsledky dopadly špatně a i následně po konizaci? Mám šanci mít do budoucna miminko přirozenou cestou nebo nějakou jinou?? Děkuji moc.

    Dobrý večer, jsem rád, že stránky fungují a plní svůj účel. Obavu z výsledků má každá žena, nejste sama. Pravděpodobnost, že by jste díky změnám na děložním čípku přišla o možnost mít do budoucna děti je tak mizivá, že vůbec nemá smysl o ní hovořit. 99,9% pacientek, které u nás ošetříme je tím vyléčeno a nemají prakticky žádné následky do budoucna, včetně možnosti otěhotnění. Není důvod, proč by to u Vás mělo být jinak. Nestresujte se, ničemu to nepomůže, spíše naopak. Už jsme řešili závažnější případy, než je Váš a taky se šťastným koncem. Takže pozitivní myšlení je Váš jediný domácí úkol, zbytek už bude na Nás. Hezký večer a žádné obavy…
  • Jana Krátká 1 února 2011
    Dobrý večer,pane doktore,nemám otázku,jen Vám chci touto cestou ještě jednou poděkovat za Váš přístup ke mně,nejen v době vyšetření(poslal mne k Vám pan doktor Kuras),ale hlavně při samotném zákroku – tedy konizace! Chtěla bych všem potencionálním pacientkám vzkázat,že se opravdu nemají čeho obávat,byl jste laskavý a celý zákrok byl bezbolestný. Teď už jen trochu s nervozitou čekám na výsledky. ještě jednou Vám i sestřičce za vše děkuji.

    Dobrý den. Děkuji za Váš vzkaz. Je pro Nás velmi důležité Naše pacientky zbavit zdravotních potíží, ale stejně důležité je to, aby Náš zákrok byl pro ně co nejméně obtěžující a traumatizující. Máme-li zpětnou vazbu, že se Nám to daří, pak je to ta nejlepší zpráva. Hezký den a z výsledků strach nemějte. Michal Mihula
  • Dzul 22 ledna 2011
    Dobrý den, pane doktore. Je mi 34 let, zatím bezdětná. Jsem objednána na konizaci cca za měsíc. Můj pan doktor mi doporučil přeočkování, chtěl, abych se nechala očkovat ještě před zákrokem, ale mě to čekání už připadá dlouhé. Dlouho jsem čekala na výsledky stěrů, pořád se nezlepšovaly a teď ještě čekat, až po vakcinaci… Chtěla bych se zeptat, jestli je nějak kontraproduktivní, když první vakcínu absolvuji před konizací a zbytek potom? Děkuji a přeji hezký den

    Dobrý den, ba právě naopak. Největší efekt vakcinace je pokud alespoň 1. dávku dostanete před konizací. Hezký den, M.Mihula
  • Aneta 19 ledna 2011
    Děkuji moc za vaši odpověď. Ale nevím zda konizaci podstoupit, či ještě čekat. Může se třeba nález zlepšit? Nebo dokonce rychle zhoršit? Má doktorka trvá na konizaci, do které se mi teď nechce. Co byste mi prosím doporučil vy? Žádné jiné problémy nemám. Vyšetření i biopsii mi dělala moje obvodní dr. a hned se rozhodla takto. Děkuji za váš čas. Krásný den.

    Dobrý den, opravdu nelze přes internet dát 100%-ní radu, ale podle toho co píšete, nález je zatím hraniční a pokud byla biopsie provedena správně, tak jednou z možností je čekat a dále vše pečlivě sledovat. Takovýto nález se skutečně může sám zlepšit. Vše se také odvíjí od Vašeho věku a od toho, zda jste již rodila. Hezký den, Michal Mihula
  • Dvorská Gabriela 28 prosince 2010
    Dobrý den pane doktore, svůj domácí úkol – přečíst tyto stránky, mám už splněný. Mám ale řadu dotazů. Jelikož mám tak trochu fóbii z jehel, zajímalo by mne jaká je bolestivost aplikace anestetika v porovnání třeba k biopsii. Napichuje se čípek jednou nebo se provádí více vpichů. Lze otestovat zda anestezie již zabrala a jak se případně provádí? Mám s lokální anestezií většinou zkušenost, že se mi projeví po delší době (např. při spinální lokální anestezii při akutním císařském řezu mi byl dán nakonec rajský plyn, neboť jsem pořád cítila testování, zda již anestezie zabrala). Další otázka je, jelikož mi to vrtá hlavou pořád dokola, zda lze pomocí sona a běžných kontrol na onkogynekologii zjistit, že zhoubný nádor tam ještě nikde není. Jestliže se prekanceróza vytvoří uvnitř kanálku v děložním čípku, lze během výkonu regulovat, kolik tkáně se musí vyříznout pryč? Je možné, že čípek odstraníte natolik, že těhotenství (donošení dítěte bez potratu či předčasného porodu) nebude možné? Jaká je pravděpodobnost, že zákrok bude muset být prováděn znova v případě prekancerózy uvnitř kanálku? Po zákroku prvních 14 dnů je nutné omezit fyzickou aktivitu na minimum. Co například omezit? I běžnou chůzi nebo rychlou chůzi nebo neběhat? Být na lůžku? Představte si patnáctikilové dvouleté dítě. Můžu ho vyzvednout na přebalovací pult či do postýlky? Komplikace otevření drobné cévky v ošetřeném čípku se řeší jak? Spálením otevřené ranky na gynekologii bez anestezie? Omlouvám se za tolik všetečných otázek. Já jen bych raději se smířila dopředu s tím, co mne možná čeká, než pak být nervozní a nevědět. Děkuji za tyto stránky a za odpovědi. Brzy naslyšenou po telefonu.

    Dobrý den, pokusím se odpovědět na všechny dotazy. Aplikace anestetika je opravdu věc, ze které není třeba mít strach. Cítite jen při prvním vpichu malinké zatlačení, pak již nic. Vpichů je více, ale ty jsou již do částečně umrtvené tkáně, takže je necítíte. Nástup účinku je téměř okamžitý a velmi spolehlivý. Dokonce z mých zkušeností i spolehlivější než celková anestezie, která může být tzv.mělká a pacientka se může budit v průběhu výkonu. Lokální anestezie se vůbec nebojte. Sono v diagnostice prekanceróz nemá žádný význam, lze jej použít při posuzování velikosti zhoubného nádoru, ale to není Váš případ. Velikost kličky, kterou se čípek ošetřuje se vždy volí individuálně podle velikosti čípku a umístění prekancerózy tak, aby se pokud možno odstranila změna celá, ale zůstalo ce nejvíce tkáně zdravého čípku. Po jedné konizaci riziko potratu či předčasného porodu je velmi nízké, až zanedbatelné. Trochu se zvyšuje při nutnosti opakování konizace, to je však nutné u zhruba jedné pacientky z cca 50 žen, možná i méně častěji. Přesnou statistiku nemám. Klidový režim znamená normální běžné chování, ale bez zvýšené fyzické aktivity. Cokoliv, co zvedá krevní tlak vadí, např.i zvednutí 15-ti kilového dítěte. Drobná krvácející cévka se většinou zastaví zavedením tamponády do pochvy na několik hodin, větší cévka se musí spálit či zastavit stehem, většinou v celk.anestezii. Za celou dobu co sálek funguje jsme tuto komplikaci neměli, přesto se může vyskytnout a musím na ni upozornit. Doufám, že sem brzy napíšou své názory i některé pacientky, které již u Nás konizaci podstoupily a pomůžou rozptýlit podobné obavy, jaké máte Vy a všechny ostatní ženy, které tento zákrok čeká. Hezký zbytek roku a ještě hezčí ten příští. Michal Mihula